Your are here: Home // // Gripa si raceala – simptome, complicatii, tratament, medicamente

Gripa si raceala – simptome, complicatii, tratament, medicamente

Gripa este o boala acuta, foarte contagioasa, a carei aparitie este legata de lunile reci ale anului. In fiecare an se repeta epidemii mai mici sau mai mari de gripa, anual îmbolnavindu-se în întreaga lume mai bine de 500 de milioane de persoane.

Caile de raspândire ale gripei


Autorul acestei îmbolnaviri este virusul gripal (Influeanza virus), aflat în mare cantitate în secretia cailor respiratorii si care se elimina odata cu vorbitul, tusitul sau stranutatul. Gripa se raspândeste rapid în încaperile prost aerisite, cu un mare numar de persoane. Infectia prin picaturi de saliva se raspândeste de la persoana bolnava pe calea aerului. Ea patrunde în corp prin caile respiratorii Perioada de incubatie (adica timpul care se scurge de la patrunderea germenilor patogeni si pâna la aparitia primelor simptome) e scurta (1-3 zile).



Simptomele gripei

Boala începe dintr-o data, cu simptome generale cum ar fi senzatia de frig, frisoane, febra de 38-40°C, dureri ale muschilor, încheieturilor (spate, membre), dureri de cap cu miscari dureroase ale globilor oculari, eventual cu dureri în spatele ochilor. Bolnavul este obosit si epuizat.Treptat, urmeaza simptome de afectare a cailor respiratorii, cum ar fi tusea slaba, tusea uscata, iritanta, care se schimba treptat în tuse umeda, cu expectorarea unor cantitati mici de sputa mucoasa, vâscoasa (o secretie albicioasa). Adesea apare senzatia de usturime în spatele sternului sau dureri în piept, care sporesc în timpul tusei. Pot aparea simptome ale aparatului digestiv (lipsa poftei de mâncare, constipatie, senzatia de voma), simptome de raceala (nas înfundat, umflarea mucoasei nazale, conjunctivita, dureri în gât, laringita).
In cazurile fara complicatii, febra scade în decursul a 2 – 4 zile, durerea musculara dureaza cam 3 zile, iar celelalte simptome (dificultatile de respiratie) mai dureaza câteva zile (7-10).
Tratament
Tratarea gripei este doar simptomatica (asta înseamna ca nu tratam cauza, ci doar simptomele). Cazurile necomplicate se trateaza cu odihna la pat, aport sporit de vitamine si lichide.


Temperatura mare va fi micsorata cu medicamente împotriva febrei, cel mai adesea cu medicamente ce contin acid acetilsalicilic sau paracetamol sau folosim medicamente cu efect antiinflamator (de ex. Modafen). La copii folosim antipiretice numai cu continut de paracetamol.
Pot fi folosite si comprese reci, pe care le facem în felul urmator: înmuiem o pânza în apa rece (de ex. prosop, cearceaf, etc.), cu care înfasuram pieptul si stomacul bolnavului, eventual întreg corpul. Apoi acoperim persoana bolnava pâna la barbie cu o patura de lâna sau cu un prosop flausat. Ii dam sa bea o cana de ceai si-o lasam cam 15-30 de minute sa transpire. Dupa aceea înlaturam compresa, stergem bolnavul si-l îmbracam cu o pijama uscata. In functie de nevoi, metoda se poate repeta de câteva ori, dar numai în caz de temperatura peste 39 °C, pentru ca sa nu raceasca pacientul.
Nu este bine sa-i ridicam temperatura pacientului prin îmbracarea cu haine groase sau sporind temperatura în încapere.
Pentru mucoasa nazala se administreaza picaturi, eventual medicamente în întregime. Tusea se linisteste cu substante împotriva ei (medicamente care atenueaza tusea în caz de tuse uscata si iritanta) si cu expectorante (medicamente care ajuta la tusire în cazul tusei cu secretii).
Daca temperatura ridicata dureaza si dupa 3 zile de tratamente casnice, sau apar simptome de complicatii, trebuie sa va adresati imediat medicului

Sursa: web13.net

filed under:

Leave a reply

Copyright © 2010 Medicina.
Designed by Theme Junkie. Blogger Templates for WP 2 Blogger sponsored by Cinta.