Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să creeze un organism viu artificial, ceea ce ridică întrebări profunde în legătură cu esenţia vieţii.
Omul de ştiinţă american Craig Venter, un pionier în genomică, a anunţat joi că experţii de la laboratoarele Maryland din Californ, au reuşit să creeze primele "celule sintetice" din lume - o bacterie numită Mycoplasma mycoides.
"Am trecut de o barieră psihologică critică", a declarat Venter. "A schimbat modul meu de a gândi, atât în ceea ce priveşte ştiinţa, cât şi filosofia vieţii şi modul în care funcţionează", a adăugat el.
Genele bacteriei au fost construite în totalitate în laborator
Experimentul, rezultatul unui proiect ce durează de 15 ani, a fost publicat în revista Science şi a fost salutat drept un punct de referinţă de mulţi oameni de ştiinţă şi filosofi.
Bacteria sintetică are 14 secvenţe de marcare în genom - bucăţi de ADN adăugate pentru a le distinge de cele naturale. Organismele s-au comportat şi s-au divizat în laborator asemeni bacteriilor naturale.
Oamenii de ştiinţă au construit genomul sintetic al Mycoplasma mycoides, cu cele un milion de legături, lipind bucăţi de ADN care conţin fiecare circa 1.000 de legături. Apoi au transferat genomul complet într-o altă bacterie M. capricolum, al cărui ADN fusese îndepărtat.
Genomul transplantat a "înviat" celula gazdă şi a pus stăpânire pe sistemul său biologic. După 30 de diviziuni celulare, în laboratoare au fost miliarde de bacterii sintetice M. mycoides.
În replică la această descoperire, preşedintele americyan Barack Obama a cerut comisiei de bioetică să studieze problemele ridicate de bateria sintetică şi să prezinte un raport în şase luni.
Your are here: Home // Evolutia //
Oamenii de ştiinţă au creat viaţă artificială în laborator
Oamenii de ştiinţă au creat viaţă artificială în laborator
Sursa: www.realitatea.net